Workshops

1% inspiratie, 99% transpiratie

Drenthe, Fryslân en Groningen spelen met taal in de titel van hun workshop: Noord-Nederland neemt (ENE)ReGIE in eigen regio. Ook tussen de bezoekers stroomt de energie. Terwijl de zaal zich vult worden handen geschud en wetenswaardigheden uitgewisseld.

Het noorden is aan zet

Bezoekers ontvangen bij binnenkomst een hand-out van Tieluk BV uit Leeuwarden. Een schematische weergave van energiestromen: van windmolen tot huiskamer. Als iedereen zit neemt Karlijn van Bree, EU-vertegenwoordiger Noordelijke Provincies Samenwerkingsverband Noord-Nederland, het woord. Een kwinkslag over de bourgondische Brabantse afsluiter van de eerste congresdag en dan snel naar het noorden, want daar moet je wezen als het gaat over energie.

Van gas naar waterstof

René Paas, commissaris van de koning provincie Groningen vervangt vandaag Nienke Homan, de vrouw van het waterstof. Klimaat is niet meer uit de kranten weg te slaan, merkt hij op, en deze week was er echt veel om te doen. Het gerechtshof oordeelt dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen sneller moet verminderen. 2020 is overmorgen. 

De weg naar Parijs loopt via Noord-Nederland.

Maar de transitie is al begonnen, zegt Paas, en het noorden loopt daarin voorop. De weg naar Parijs loopt via Noord-Nederland. Als je de klimaatdoelstellingen dáár niet haalt, haal je ze op nationale schaal ook niet.

Het huidige kabinet nam al een ingrijpend besluit: de gaswinning in Groningen gaat terug naar nul. Voor wie zich zorgen maakt over klimaat kan dit wel eens een blessing in disguise zijn. Een zet waarvan we later kunnen zeggen: toen heeft de innovatie een boost gekregen. En dat brengt ons bij waterstof. 

Opslag van energie

Zon en wind zijn duurzame energiebronnen, maar ze hebben één nadeel: ze leveren ook energie als we het niet nodig hebben. De uitdaging is dus energie-opslag en naast batterijen is waterstof de toekomstige drager van energie. De potentie van Noord-Nederland is daarin enorm, zegt Paas.

We bekijken een video waarin verschillende innovators hun visie delen. Verandering is 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie. Een zin die blijft hangen.

Doeners aan het woord

François Hemmerlin is zo iemand die niet terugdeinst voor wat eerlijk arbeidszweet. Hij werkt voor Resato, een bedrijf in Assen dat zich specialiseert in hoge druk. “Dat heeft alles met waterstof te maken, want waterstof heeft een groot volume nodig.” Hij geeft een kort college over wat nodig is om energieopslag te verduurzamen. Niet alleen praktisch maar ook in beleid en wetgeving.

We zijn met iets leuks bezig. Het veranderen van de wereld.

Er volgt nog een doener: Frank Turksma van Tieluk, uitgenodigd door de provincie Friesland. “We zijn met iets leuks bezig,” opent hij. “Het veranderen van de wereld.”

Het is duidelijk, Noord-Nederland boort zijn potentie aan en is daar trots op.

Elske van Lonkhuijzen
Voeg toe aan selectie