Workshop

Blijf met je poten van de aarde af

Workshop: Circulaire ketens en hun vraagstukken
De provincie Flevoland wil een voortrekkersrol spelen in de circulaire transitie. Workshopleider John Nederstigt neemt de deelnemers mee in de circulaire ambities van de provincie.

Boegbeeld Circulaire Economie Flevoland

John Nederstigt is sinds mei dit jaar het boegbeeld Circulaire Economie Flevoland. In die rol probeert hij overheden en bedrijfsleven met elkaar te verbinden. Nederstigt vindt het logisch dat de provincie Flevoland een voortrekkersrol speelt in de circulaire transitie: “Wij zijn een jonge provincie waar veel fysieke en mentale ruimte is om nieuwe dingen op te pakken, we zijn niet anders gewend. Daarnaast hebben we maar zes gemeenten. Dat maakt besluitvorming minder complex; we kunnen ambities makkelijker vertalen naar acties.”

Daarom heeft Flevoland de ambitie om dé grondstoffenleverancier te worden voor de circulaire economie. Daarvoor zijn er verschillende initiatieven op het gebied van groene grondstoffen en gebruikte materialen. 

‘Blijf met je poten van de aarde af’ 

Als we halverwege de workshop ‘Transitie naar een Circulaire Economie’ binnenvallen, heeft workshopleider John Nederstigt net het woord gegeven aan spreker René Veerman. Hij werkt bij het bedrijf Espol Plastics. Veerman vertelt hoe hij tot vier jaar geleden weinig tot niks met circulaire economie had. “Ik ging vier jaar geleden op reis naar Borneo. Het viel me op dat elk mooi strand waar ik kwam bezaaid was met plastic. Tegelijkertijd kwam ik daar iemand tegen die met recycling bezig was. Toen ik aan de ene kant een orang-oetang een banaan zag eten en aan de andere kant dat plastic zag dacht ik: blijf met je poten van de aarde af.” Tijdens die reis ontstond zijn passie voor recycling.

67 miljard petflessen

Veerman laat de deelnemers gokken hoeveel petflessen er in 2020 in omloop zijn. Geen van de deelnemers komt in de buurt. Het zijn er 67 miljard. “De consument is verwend. Ze willen wel duurzaam, maar er worden wel allerlei eisen gesteld aan producten. Het moet bijvoorbeeld ook goedkoop zijn.” Aan de hand van allerlei plastic attributen – babydoekjes, vazen, plastic snippers – laat hij de workshopdeelnemers zien wat er allemaal gerecycled kan worden tegenwoordig. “Er zijn echt kansen te over.”

Samenwerken

“Om dé grondstoffenleverancier te worden voor de circulaire economie moet er samengewerkt worden” zegt John Nederstigt. "In een circulaire economie praat je over ketens. Het afval van het ene bedrijf is een grondstof voor voeding van het andere bedrijf. Maar dat betekent niet dat je dan als bedrijf zegt: kom dat afval maar ophalen aan de poort. Nee, je moet dan samen werken aan een goede overdracht. Net als in een estafette loop je steeds een stukje met elkaar mee, je hebt immers gedeeld belang. Alleen dan krijg je in de hele keten waarde of beter gezegd dan pas is het afval geen probleem of kostenpost meer, maar voor alle partijen een winstpost." 

De rol van de provincie

De provincie speelt een essentiële rol in de transitie naar een circulaire economie, vindt Nederstigt. Bijvoorbeeld op het gebied van ruimtelijke ordening. "Die is strak georganiseerd in ons land, maar we moeten veranderen. De circulaire economie is erbij gebaat als we sommige partijen en functies dichtbij elkaar zetten. Als we restwarmte van datacenters dichtbij woonwijken kunnen opvangen, ontstaat er een efficiencywinst op energie van 90 procent. Met wat ontwerpaanpassingen hoeven we datacenters dus niet meer ver weg te stoppen." Ideeën en drive genoeg in de provincie Flevoland om een voortrekkersrol spelen in de circulaire transitie te blijven spelen.

Ellen Brunninkhuis
Voeg toe aan selectie