Workshop

De toekomst van werkruimte: ‘We moeten mengen’

Workshop: Werklocaties, nu en in de toekomst
De vraag naar werklocaties in de provincie Utrecht blijft groeien. Maar ook woningen, natuur en de energietransitie vragen om ruimte. In haar nieuwe Omgevingsvisie probeert de provincie antwoord te geven op de vraag: hoe ga je hier als provincie mee om?

Provincie Utrecht kampt met een behoorlijk ruimtegebrek. De nood is hoog. Of zoals Statenlid Derk Bosma (CDA) het verwoordt: “Tijd is schaars, maar ruimte is nog veel schaarser.” Niet voor niets is de provincie behoorlijk streng richting gemeenten als het gaat om ruimtelijke ordening: al meermaals heeft de provincie een streep gezet door gemeentelijke plannen voor kantoren of bedrijventerreinen. “Van buitenaf vindt men dat moedig, maar collega’s zeggen: waar zijn jullie mee bezig.”

Het mengen van functies is de sleutel.

Ook andere provincies hebben te maken krijgen met de uitdagingen die Utrecht nu kent. Vandaar deze workshop. De provincie hoopt hiermee niet alleen haar eigen afwegingen te delen, maar ook ideeën op te halen uit andere provincies. 

Maar eerst komt Guido van der Molen van adviesbureau Stec met een antwoord op de problematiek. “We moeten veel meer mengen,” stelt hij. “Daar ligt de uitdaging. Het mengen van functies is de sleutel. Werkruimte kan veranderd worden in woonruimte als dat na een tijdje beter past, en dat moet dan ook weer terug kunnen.” 
Volgens Van der Molen is flex de toekomst, in eerste plaats in de grote steden. “Het uitgifte-protocol gaat veranderen in het kader van ruimte. Je moet als belegger gaan denken, voor de lange termijn.”  

Reacties uit andere provincies krijgt Utrecht via brainwriting, het tweede deel van de workshop. Het centrale vraagstuk is: Hoe gaan we als provincie om met het tekort aan werklocaties, maar voldoen we ook aan maatschappelijke opgaven?
Na druk geschrijf van ideeën op A4’tjes blijkt dat de andere provincies het vooral interprovinciaal willen bekijken. Regio boven regio. Kijken hoe andere provincies betrokken kunnen worden bij het ruimtegebrek in Utrecht. 
“Wat in de ene provincie niet aanwezig is, kan in de andere provincie wellicht opgelost worden,” schrijft een van de deelnemers.
“Jullie zijn van harte welkom in onze provincie!”, schreven afgevaardigden van zowel Flevoland als Overijssel.

Willem Claassen
Voeg toe aan selectie