startup

Deze Zeeuwse startup is wereldwijd actief

Drie jaar geleden sloegen drie aparte bedrijven de handen ineen: dat werd RoNik Inspectioneering BV. Het bedrijf gebruikt drones voor de inspectie van besloten ruimtes in de procesindustrie.

Marien van den Hoek, CCO en mede-oprichter/eigenaar: "Als drie losse bedrijven hadden we voor een paar opdrachten al samengewerkt. RoNik EPC Management was verantwoordelijk voor het inhoudelijke deel van een inspectie, ZXY Builders leverde en bestuurde de drones die we gebruikten voor de inspectie en ik haalde met mijn ruime ervaring in deze sector de opdrachten binnen. Die samenwerking verliep zo goed dat we in 2016 samen RoNik Inspectioneering zijn gestart. We kunnen ons daarmee breed profileren bij de klant en de hele inspectie, inclusief certificering, op ons nemen. Voor onze technologie hebben we twee patenten. 

Inmiddels zijn we met z’n twaalven en over de hele wereld actief, bij bedrijven als Shell, Total, ExxonMobil en BASF. Wij vliegen met drones in besloten ruimtes, dat is vrij uniek en verklaart ook onze populariteit: steeds meer bedrijven willen inspecties van besloten ruimtes niet meer door mensen laten doen. Dat is namelijk niet altijd even veilig." 

Minderheidsbelang
"Onlangs zijn we een partnerschap aangegaan met het Japanse Terra Drone, een van de grootste drone-inspectiebedrijven ter wereld, met vestigingen in meer dan dertig landen. Zij zijn gespecialiseerd in buiteninspecties en willen ook besloten ruimtes gaan inspecteren. Wij gaan nu voor al die vestigingen drones maken en piloten opleiden. Zij hebben een minderheidsbelang in ons en een licentieovereenkomst met ons voor het gebruik van onze technologie. Dat is dus een nieuw verdienmodel voor ons. Ik en een van de andere compagnons komen uit Zeeland, vandaar dat we in Vlissingen ons kantoor en onze werkplaats hebben. Dit is voor ons een goede uitvalsbasis, want we zijn actief in de lijn Rotterdam-Sloegebied-Terneuzen en Antwerpen. In Terneuzen zijn we betrokken bij het kennis- en innovatiecentrum KicMPi, waar de lijntjes met gemeenten en de provincie werden gelegd. Daardoor konden we op een paar subsidieregelingen een beroep doen. De provincie heeft ons ook een paar keer podium geboden, wat natuurlijk heeft geholpen bij onze naamsbekendheid. Mede daardoor zitten we nu in zo’n enorme rollercoaster." 

Voeg toe aan selectie