Pitches

Diploma voor het leven

Op school al werken aan je portfolio. Steven Verkuil (Coinversable) werkt met Open Badges aan zo’n betrouwbaar digitaal diploma dat een leven lang meegaat.

“Hoe ziet het nieuwe onderwijs eruit?” vraagt Verkuil aan de zaal. “We zijn ons hele leven leerling en leraar tegelijk. Iedereen heeft zijn expertises.” En juist die expertises, alle persoonlijke vaardigheden die je al opdoet tijdens schooltijd, worden verzameld in Open Badges. Het zijn digitale bewijsstukken waarmee je kunt laten zien dat je over bepaalde vaardigheden beschikt. “Als leerling kun je badges ontvangen en dat portfolio over de hele wereld delen. Zo creëer je een betrouwbaar diploma dat je hele leven doorgaat.”

Volgens Verkuil is Open Badges bezig met een opmars. Ze werken ernaar toe dat dit dé wereldwijde open standaard wordt. “Hoe meer mensen meedoen hoe beter.” Want of het nu gaat om een stage, een school of een cursus: wie zijn naam en reputatie geeft aan de badge, werkt vanzelfsprekend mee aan een groter netwerk. Open Badges is een portfolio dat je altijd bij de hand bent. 

Codidact

Naast een digitaal potfolio werkt Coinversable ook aan Codidact. Een nieuwe onderwijsvorm, zonder leraren en mét een groep studenten. Verkuil: “Samen met bedrijven maken we gebruik van moderne en nieuwe technologieën. In Deventer werkt dat heel goed, met vijftien verschillende studenten leren we van de vaardigheden van elkaar en zoeken contacten met bedrijven. Oftewel, codidact learning. Onze studenten verzamelen badges en kunnen dat laten zien aan toekomstige werkgevers.” 

Open Badges gaat sinds 2012 al de hele wereld over. “In Overijssel experimenteren we al,” zegt Verkuil. “En wij vragen jullie, doen jullie mee?”

 

Renske Jonkman
Voeg toe aan selectie