Workshop

Een beter ondernemersklimaat in Drenthe

Workshop: Samen in actie voor een sterk MKB
In de workshop ‘Samen in actie voor een sterk mkb’ vertellen de provincies Drenthe, Friesland en Noord-Holland over de programma’s waarmee ze ondernemers ondersteunen.

Een beter ondernemersklimaat
Als we binnenkomen is de workshop net gestart. De zaal zit vol. Een voorzitter en zes panelleden nemen de deelnemers mee in de programma’s waarmee zij binnen hun provincie ondernemers ondersteunen. De programma’s zijn bedoeld om het ondernemersklimaat in de provincies te verbeteren.

Ik Ben Drents Ondernemer
Aan het woord komen onder andere twee ondernemersadviseurs van het Drentse programma Ik Ben Drents Ondernemer (IBDO). Dit programma is breed opgezet. Het richt het zich op financieringsvraagstukken en coaching van ondernemers. Daarnaast is er aandacht voor start, groei, innovatie en export. Niet alleen wil de provincie hiermee het ondernemersklimaat verbeteren, ook wil ze de werkgelegenheid een impuls geven door de kwaliteit van de ondernemingen te verbeteren. Het IBDO-programma wordt uitgevoerd door drie partijen uitgevoerd, na een Europese aanbesteding.

Er is in Drenthe persoonlijk contact nodig om aan een ondernemersnetwerk te bouwen.

Persoonlijk contact en innovatie
Persoonlijk contact is een van de pijlers in het Drentse programma, vertelt workshoporganisator Mimoent Benali. "Dat is nodig om aan een ondernemersnetwerk te bouwen, iets wat in Drenthe niet zo vanzelfsprekend is als in andere provincies. Door die netwerken ontstaan er nieuwe projecten en crossovers. Ondernemers weten elkaar nu ook buiten ons om steeds beter te vinden.” Een andere pijler is innovatie. Het IBDO wil dit stimuleren. "Er staat dit jaar bijvoorbeeld geen Drents bedrijf in de Innovatie Top 100, terwijl er hier wel veel bijzondere dingen gebeuren", zegt Benali. "Drentse ondernemers zijn bescheiden, die zeggen: ik doe gewoon m’n werk."

Friesland en Noord-Holland
Het Programma Investeringsgereed Innovatief mkb (PIM) van de provincie Noord-Holland is vooral gericht op financieringsvraagstukken. Daar is het grootste gedeelte van de aangesloten ondernemers startend tot nog maar een jaar bezig. In het Friese programma Ynbusiness is er veel aandacht voor coaching van de ondernemers. Zij richt zich in plaats van op starters wat meer ondernemers die al even bezig zijn. Verschillen zijn er, zowel in de aanpak als de doelgroep. Maar er is ook duidelijk een gemene deler: streven naar een beter ondernemersklimaat in hun provincies.

Ellen Brunninkhuis
Voeg toe aan selectie