startup

Een kaartje voor oma

Sociaal ondernemer Wilbert van de Kamp bedacht Omapost, een platform waarmee je een kaartje naar je oma — en ieder ander — kunt versturen.

"Wat zowel de provincie als de gemeente Groningen goed doen, is dat ze investeren in een ecosysteem van bedrijven en startups. Zo zijn de startupweekenden hier altijd goed gevuld. In 54 uur werk je daar een idee uit tot een echt bedrijf. Toen ik een paar jaar geleden uit nieuwsgierigheid een keer naar zo’n weekend ging, bedacht ik zeer lastminute m’n pitch. Ik belde in die tijd wel af en toe met mijn oma, maar wist niet altijd waar we het over moesten hebben. Met een kaartje kon ik regelmatig met haar in contact zijn en laten zien waar ik mee bezig was. Zo werd Omapost geboren. Dat weekend werkten we er met een enthousiast team aan. We kwamen met ons idee in de krant en een paar dagen later stond Hart van Nederland op de stoep. We hadden toen nog niet eens een werkend platform. 

We begonnen daarna met een simpel formulier in Google en deden verder alles met de hand: de kaart ontwerpen en de adressen schrijven. Dat werd al snel te veel werk. We zijn toen een crowdfunding gestart en hebben daarmee voldoende geld opgehaald om een platform te ontwikkelen. Inmiddels versturen we zo’n 150.000 kaarten per jaar. Een groot deel daarvan is het gevolg van acties met bedrijven als T-mobile." 

Activiteiten in de wijk
"Ik volg nu de leergang Sociaal Ondernemen op Universiteit Nyenrode. De kennis die ik daar opdoe kan ik meteen toepassen bij Omapost. Zo hebben we dit kwartaal als doel om onszelf voor het eerst uit te betalen. Daarnaast zijn we het kijken wat we met de functionaliteit die we nu hebben verder nog kunnen doen. Ook willen we vanuit de stichting die we ook hebben meer activiteiten in de wijk organiseren. Ik ben blij dat we organisch groeien. Wij zijn niet een of andere geflipte techstartup met een tafeltennistafel die zich continu moet verantwoorden aan zijn aandeelhouders. We kunnen doen wat we leuk vinden en zelf de richting bepalen. Wij zijn dus continu klaar voor de toekomst." 

Voeg toe aan selectie