Pitches

Een nieuw leven voor plastic

Plastic weggooien is verre van toekomstbestendig. Gerbert Smits van de Delfste startup 10XL gebruikt al dat plastic daarom liever nóg een keer. Door grote objecten van circulair materiaal te printen.

“Gerecycled plastic, daar kun je wat mee,” zegt Smits. Hij laat een foto van een bankje zien waarop een gezin met twee kinderen uitrust. Een 3dfietsbank, gemaakt van fabrieks- en consumentenafval. Inmiddels staan honderden van die bankjes langs fietspaden. Met hulp van het Zuid-Hollandse programma Startup. “Doordat de provincie ons deze kans gaf kunnen wij een extra printer bouwen.”

Wind in de rug

Deze cradle to cradle productie blijkt het startsein voor meer 3d ontwerpen, zoals de sloep (Slo3p). Een elektrische boot, gemaakt van gerecycled materiaal. Deze sloep werd geïntroduceerd tijdens de Sneekweek, en met windkracht zeven kreeg het gelijk de wind in de rug. Inmiddels worden jaarlijks 375 exemplaren van de Slo3p gemaakt. “Een serie kan je alleen maken door meerdere producten tegelijk te produceren,” benadrukt hij. 

De ontwerpen van 10XL variëren van airbus, riolering, de industrie tot zogenaamde high-end materialen. “We stoppen veel tijd en energie in nieuwe materialen en met hulp van subsidiemaatregelen levert dat hele sterke producten op,” zegt Smits. Voor het ontwikkelen van nieuwe producten is die samenwerking met provincies erg belangrijk en hij laat de zaal weten: “Ik zou graag ook met andere provincies willen samenwerken!”

Renske Jonkman
Voeg toe aan selectie