Workshop

Gezond ouder worden: hoe doen we dat?

Workshop: Gezond ouder worden: hoe doen we dat?
Gezond ouder worden: hoe doen we dat? Als er een regio kan inspireren tot een antwoord op deze vraag is het wel Noord-Nederland. Dat is namelijk een van de zeven Europese regio’s die van de EU vier sterren krijgt als voorbeeldregio voor Active & Healthy Ageing.

De vergrijzing neemt toe, het aantal chronische zieken groeit en de kosten van de zorg lopen verder op. Al jaren is de boodschap: er moet iets veranderen. Er moet meer aandacht komen voor preventie, er moet meer zorg extramuraal georganiseerd worden en er zijn innovatieve oplossingen nodig.

De regio Noord-Nederland werkt met ondernemers, onderwijsinstellingen, de overheid en vele anderen aan een omgeving waarin inwoners lang, gezond en gelukkig kunnen leven. Dit kwam tijdens de workshop vanuit verschillende perspectieven naar voren. De workshop vond plaats in het European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA), waar toponderzoekers ontdekken welke mechanismen ten grondslag liggen aan veroudering.

Directeur Daan Bultje van het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN) vertelde hoe de voorlichting aan de Noord-Nederlanders concreet vorm krijgt. Zo wordt er gebruik gemaakt van een rijdende gezonde huiskamer, een grote truck die door de provincie trekt. Bewoners kunnen hier terecht om een gezondheidscheck te laten uitvoeren of tips te krijgen over gezond leven. Noord-Nederland werd dit jaar voor de derde keer op rij door de Europese Commissie uitgeroepen als voorbeeldregio op het terrein van gezond en actief ouder worden.

"De wijk heeft zijn eigen BMI", zegt Frederic van Kleef, directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health. De wijk waar je opgroeit is van invloed op je gezondheid, blijkt uit onderzoek. Het onderzoeksinstituut van Van Kleef doet veel onderzoek naar sociaal economische status en gezondheid. Soms is het moeilijk vast te stellen welke factoren op elkaar van invloed zijn. Een rijke wijk is niet per definitie gezond en een arme wijk ongezond.   

In 2040 leven alle inwoners van Nederland minstens vijf jaar langer in goede gezondheid. Dat is de missie van de Topsector Life Sciences and Health. Onder de naam Health~Holland werkt de sector samen met bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen, patiënten en maatschappelijke organisaties om de missie te laten slagen. Volgens Kirsten van Spronsen van de Topsector krijgen we alleen een gezonder Nederland als al deze partijen samenwerken. En, wat vooral niet vergeten moet worden, is de inwoners erbij te betrekken!

Tim Smid
Voeg toe aan selectie