Openingsspeech René Paas

Het stopcontact van Nederland

De commissaris van de Koning in Groningen, maakt meteen zijn punt. Hij refereert aan een cartoon die ooit in de plaatselijke krant stond. “Wubbo Ockels. Groninger. In 1985 onze eerste astronaut. Je ziet een heel klein wereldbolletje en Ockels bij de spaceshuttle. En het bijschrift? Dat was ‘Zo meneer Ockels, helemaal uit Groningen?’”

Geen kluitjesvoetbal

Jawel, we zijn vandaag ‘helemaal’ in Groningen. René Paas hoort het veel te vaak, zegt hij, de woorden ‘helemaal’ en ‘Groningen’ in één zin. “We maken elkaar wijs dat er in ons dwergstaatje iets is als ‘ver weg’. En daarmee bewijzen we onszelf geen dienst” zegt hij. Want de problemen en de uitdagingen waar we mee te maken hebben kennen geen ‘ver weg’. Paas: “Fijnstof, toerisme, mobiliteit, energie… Als we ons beperken tot de Randstad of alleen de regio spelen we teveel kluitjesvoetbal, zoals Koeman dat noemde. We moeten de flanken beter benutten. En dat geldt ook voor investeringen.”

Investeringsfonds

In de Randstad verdient grofweg de helft van de Nederlanders de helft van het bruto nationaal product. Dat betekent dat de andere helft dus in de regio wordt verdiend, zegt Paas. “Het kabinet spreekt nu over een groot investeringsfonds. Ik spreek de hoop uit dat de regio daarbij niet wordt vergeten.” Paas sluit aan bij het thema van dit congres: “De economie van morgen zou wel eens verrassend regionaal kunnen zijn.”

We willen geen verre vriend zijn, maar een goede buur.

Verre vriend, goede buur

Hij breekt, dat kan ook niet anders als commissaris van de Koning, een lans voor Groningen. Zeker in de transitiefase op het vlak van energie en bij de vergroening van de chemie speelt Groningen een grote rol. “Als ergens de urgentie van de energietransitie gevoeld wordt, dan wel hier in Groningen...” zegt hij. Hij besluit: “Na de turfwinning en de gaswinning willen we als Groningen opnieuw graag het stopcontact van Nederland worden. We willen geen verre vriend zijn, maar een goede buur.”

Weet wat je wil

Dagvoorzitter Janine Abbring wil René Paas niet laten gaan voor ze hem wat tips gevraagd heeft. Tips waar de zaal iets aan heeft, over lobbyen bijvoorbeeld. Paas: “In Nederland krijgt niemand ooit helemaal wat hij wil. Je moet onderhandelen. Ik heb geleerd, met mijn achtergrond in de vakbeweging, dat het van het grootste belang is dat je vóóraf weet wat je wil en weet wat je kan. En dat je achterban het daarover eens is. Dat wil ik de zaal meegeven, zorg dat je het eens bent over wat je wil bereiken, en zorg dat je achterban dat weet.”

Richard Derks
Voeg toe aan selectie