Workshop

Honderd procent schone energie

Workshop: Samen circulair inkopen — Van project naar impact
In 2025 wil Friesland de meest circulaire regio van Europa zijn. Op welke manier wil de provincie dat voor elkaar krijgen? “We werken sámen aan een gezonde samenleving.”

Circulair Friesland

Tijdens de workshop Samen circulair inkopen – van project naar impact – zegt Houkje Rijpstra, directeur van circulair Friesland: “We willen geen enkele grondstof als afval. Daarom werken we aan honderd procent herbruikbare energie.” Hoe dat moet? Een platform waar alle lijnen samenkomen, in plaats van allemaal werken op ons eigen bedrijventerrein. “Niemand kan het alleen,” zegt ze. “We hebben anderen nodig in de keten.” Dus kwam in 2015 een grondstofstroom-analyse voor de hele provincie Friesland, waarin alle grondstoffen in kaart werden gebracht. Dat leidde tot de oprichting van circulair Friesland. 

Ambitiedocument    

De mensen in de zaal, voornamelijk statenleden, luisteren geboeid. Want hoe doe je dat nu eigenlijk, zo’n circulaire economie opstarten? De ambities van provincie Friesland zijn groot: in 2025 wil het dé circulaire regio van Europa zijn. En dat betekent niet alleen praten, maar ook doen. Op dinsdag 19 maart ondertekenden de vertegenwoordigers van alle Friese gemeenten, de provincie, Rijkswaterstaat Noord en Wetterskip Fryslan het ambitiedocument Circulaire Economie. Daarin staat onder meer dat de ondertekenaars in 2020 tenminste tien procent van de fysieke producten circulair inkopen en dat ze alleen nog maar circulair geproduceerd straatmeubilair aanschaffen.

Alle partijen mee

“Wij hebben de vereniging circulair Friesland opgericht,” zegt Houkje Rijpstra. “Niet alleen Friese overheden zijn lid, maar ook bedrijven, kennisinstellingen, het mbo, het doel is om samen te kijken hoe we de stappen kunnen zetten naar een circulaire economie.” Een van de hordes van dit traject is de meetbaarheid: verschillende organisaties hanteren verschillende definities van circulaire inkoop. Daarom moet er een eenduidige Friese visie op circulariteit komen. Zodat de uitvragen van de overheid aan de markt straks eenduidig is.

“Je moet lef hebben”

Hoe krijg je de rest mee? Rijpstra laat een afbeelding zien van partijen die zich nu al bij de vereniging hebben aangesloten. De namen passen nauwelijks in het scherm, het zijn er gewoonweg teveel. “Je moet iedereen ervan overtuigen wat het belang is van circulair inkopen. De basis van alles is dat je lef moet hebben, en in bestuurlijke dingen is dat best wel een gedoe,” zegt ze lachend. “We zijn bezig met het pad ontdekken daarnaartoe, maar niemand weet nog hoe het gaat werken.”

Dan komt een vraag uit de zaal: “Waarom circulair en niet maatschappelijk verantwoord ondernemen?” Volgens Rijpstra kun je heel goed mensen met een beperking inzetten, circulair is een heel pakket. “We werken samen aan een gezonde samenleving.”

Ook aan de slag met circulaire ambities? De Vereniging Circulair Friesland maakte de gids ‘Circulair Inkopen – Praktische handvaten voor het proces,’ die vol staat met handige tips. De gids kun je downloaden via de site.

Renske Jonkman
Voeg toe aan selectie