Workshops

It takes two to tango

De door de provincies Limburg en Zeeland georganiseerde workshop Niet grenzen aan de groei, maar groeien aan de grens heeft een programma dat net zo overvol is als de zaal. In de workshop wordt er een lans gebroken voor verbinding. Niet alleen regels, geld of beleid zijn belangrijk voor goede grensoverschrijdende samenwerking, maar ook het echt leren kennen van je buren. Door juridische, administratieve en culturele verschillen over de grens ontstaan er vaak problemen. De provincies zijn meer dan ooit aan zet.

“Waar je ook woont,” zegt een van de sprekers. “Get to know your neighbours, trust your neighbours and walk with them!” Ze moedigt de zaal aan om met concrete plannen te komen en niet alles te zoeken in geld: “Sommige zaken zijn niet op te lossen met meer geld, maar hebben bijvoorbeeld juridische bijval nodig. En bij grensgebieden geldt altijd: it takes two to tango.”

Soevereiniteit

“Ik was een aantal jaren geleden getroffen door Limburgers die werkloos raakten in de kinderopvang en vervolgens door regelgeving niet zomaar in Duitsland aan de slag konden,” zegt een andere spreker. “Het oplossen van zo’n probleem klinkt simpel: je kunt toch gewoon de regels van Nederland van toepassing laten zijn in Duitsland? Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Voor veel lidstaten is dat een brug te ver, want zo sta je een stuk soevereiniteit af. We zijn verplicht om na te denken over oplossingen.

We zijn verplicht om na te denken over oplossingen.

Hanneke Hendrix
Voeg toe aan selectie