Workshop

Nee was geen optie

Workshop: OnePlanet; samenspel tussen staten en college
Binnen een jaar had de provincie Gelderland het voor elkaar: het project OnePlanet ging van start. Kosten: 65 miljoen euro. Hoe besloot ze zo snel?

“Ik was niet meteen om”, zegt statenlid Daisy Vliegenthart-Goedhart toen ze hoorde dat imec in het geheim had aangeklopt. “Ik werd gebeld door de gedeputeerde. Hij zei: er is een mooi bedrijf en dat wil naar Gelderland komen. Dit plan is vertrouwelijk trouwens, en het plan kost 65 miljoen. Deze gedeputeerde dacht dat ik ook direct heel enthousiast zou zijn, maar ik werd overvallen door het bedrag en de term vertrouwelijkheid.”

Helemaal vlekkeloos verliepen de eerste gesprekken dan ook niet. In de media werd al gesuggereerd dat de provincie miljoenen zou investeren in een groot, winstgevend bedrijf. Dat zorgde op voorhand voor de nodige scepsis bij de Statenleden. Het College ging de gesprekken echter met een open houding in: het voorstel was nog niet uitgewerkt en ‘nee’ was ook nog een optie. Dat bleek de sleutel tot succes.

Griffier Bob Roelofs van de provincie Gelderland leidt de workshop en vraagt gedeputeerde Jan Markink hoe hij er op terugkijkt. Markink: “Ja, hoe kom je dan uiteindelijk tot zo’n match hè. We organiseerden een University Challenge, en daar kwam dit uit voort. Ik geloof echt in iedereen uitdagen. Dan zie je wie het beste in huis heeft. Food en health past heel goed bij de provincie Gelderland en met dit project kwam dat mooi bij elkaar.”

Daisy Vliegenthart-Goedhart: “Uiteindelijk twijfelde niemand eraan of het een geweldige kans was. Maar we wilden per se dat het ook een meerwaarde had voor het onderwijs, de mbo’s en de vier hbo’s. Die hebben we erbij betrokken na een rondetafelgesprek.” Markink: “Daarnaast hebben we voortdurend aan de Staten gevraagd: wat hebben jullie nodig? Bovendien wilden we het geen onderdeel laten worden van de verkiezingscampagne. Dat zou het besluit alleen maar vertragen.”

Provinciale Staten en het College trokken samen op in het formuleren van een voorstel. Er volgende meerdere keren overleg en er werd een verdiepingsreis naar imec Leuven georganiseerd. Daisy Vliegenthart-Goedhart: “Dat vond ik indrukwekkend. Het is heel goed om te zien waar het nou eigenlijk om ging.”

Statenleden gaven input voor het uiteindelijke voorstel. Dankzij deze innige samenwerking kon het onderzoekscentrum er komen: het voorstel kreeg een brede meerderheid, slechts twee partijen stemden tegen de investering.

Thea van Kemenade van OnePlanet: “Er waren veel weddenschappen dat het niet zou lukken binnen een jaar. Maar het lukte wel. Het is nu amper een jaar later en er zijn 19 mensen in dienst uit 11 landen. En in februari starten de eerste leer-werkplekken.”

Markink: “65 miljoen euro verdelen over acht jaar is een boel geld. Maar mijn boodschap aan andere provincies: heb het lef om dit soort grote projecten over minstens acht jaar uit te smeren en tussentijdse evaluaties te vragen  Als je vergelijkbare projecten – energietrajecten bijvoorbeeld – in een termijn van vier jaar wil realiseren, haken je partners af. Die zeggen dan: wat heb ik aan een periode van vier jaar?”

Nynke Sietsma
Voeg toe aan selectie