Speech Hans de Boer

The Netherlands Nest

Laten we onze zegeningen tellen!
Als Hans de Boer het podium betreedt is het warm in de zaal. Mensen wapperen boekjes, de zon is zojuist begonnen te schijnen. De Boer complimenteert de organisatie met de themakeuze en vooral met het feit dat dit jaar Brussel als locatie is gekozen. “We staan voor veel keuzes de komende periode,” zegt de Boer. “Op provinciaal niveau en Europees niveau. Hoe kan er het beste omgegaan worden met de verhoudingen tussen de regio’s? Kiezen we op politiek gebied voor een open samenleving of gesloten systeem?”

De Boer, voorzitter van VNO-NCW, vertelt over Apocalyps, een documentairereeks die hij samen met zijn vrouw bekeek op Canvas. In die serie zijn oude beelden van de Eerste Wereldoorlog ingekleurd die daardoor heel levendig en dichtbij aanvoelen. “In de eerste aflevering gaat het over hoe het tijdperk van de Belle Epoque overging in de Eerste Wereldoorlog. Je had een bevolkingslaag die rijk was en op cruises ging en je had een laag die weinig had. Kortzichtig nationalisme kwam op, landen raakten in conflict. Je zag jonge mannen uit verschillende landen blijmoedig en enthousiast ten strijde trekken.” Er valt een stilte.

“Die avond zijn mijn vrouw en ik lichtelijk depressief in de echtelijke sponde geraakt,” vervolgt De Boer zijn verhaal. De zaal lacht. “We zagen parallellen met nu! Nu wil ik het niet te dramatisch maken, maar de mensen toen hadden dezelfde herseninhoud als wij en dan vraag je je toch af: zou zoiets tegenwoordig  weer mogelijk zijn?” De Boer benadrukt dat we het vredesmotief van de EU nooit mogen vergeten.

Motorblok, design en richting

In een enquête gaf 90 procent van de Nederlanders aan dat ze erg tevreden waren over The European Way of Life. Gemakkelijk in een ander land kunnen studeren, reizen, werken: de burgers zijn blij met Europa. Maar als er gevraagd werd wat men van Brussel vond zakte het tevredenheidspercentage drastisch.

De kiezer vandaag de dag wil ook daden zien!

De Boer: “Bij verkiezingen praten wij ondernemers altijd over de interne markt. Laten we die interne markt nu eens zien als het motorblok, dat wat er onder de motorkap zit. Maar laten we het nu ook gaan hebben  over het design en de richting waarin die auto gaat. Europese burgers die straks ter stembus moeten zijn niet geïnteresseerd in de interne markt: die denken aan integratie en veiligheid. De kiezer vandaag de dag wil ook daden zien. Wat kan de rol van het bedrijfsleven daarin zijn?”

Top van de wereld

“Ik constateer dat Nederland een absolute supereconomie is. We zijn op het gebied van logistiek, agri en industrieel innovatief de top van de wereld. Maar ook op gebied van inkomensgelijkheid en waar je het beste je kind kunt opvoeden zijn we de top. De vraag is nu: hoe houden we die plek vast?” De Boer benoemt vier I’s die nodig zijn om aan de top van de wereld te blijven:  internationalisatie, investeren, inclusiviteit en innovatie. “De provincie is zó belangrijk,” zegt De Boer. “Het is het orgaan van de wisselende contacten, en verbindt gemeenten, EU, bedrijfsleven en het rijk met elkaar.”

Count your blessings

Hij sluit af met twee suggesties voor iedereen in de provincie. “De eerste suggestie slaat terug op die documentaireserie waar ik het over had. Misschien moeten de provincies deze op alle scholen laten uitzenden. De tweede is: wij moeten hier in Brussel meer samenwerken. Waarom zetten we hier niet een groot Holland House neer? Laten we trots zijn op wat ons verbindt. The Netherlands Nest. Laten we samen lunchen, en samen proberen impact te hebben in Europa. Laten we onze zegeningen tellen. En er vanuit dankbaarheid echt wat van maken met z’n allen.”

Hanneke Hendrix
Voeg toe aan selectie