Pitches

Pakket voor de toekomst

De vele pakketjes die we massaal laten thuisbezorgen zorgen voor veel transportbewegingen. Volgens Laurens Tuinhout, oprichter van EVAnet, is dat niet langer van deze tijd.

“Wie heeft er de afgelopen twee drie weken niets besteld via internet?” vraagt Laurens Tuinhout. Er gaan maar een paar vingers omhoog. “De pakketbezorging groeit alleen maar,” zegt hij. “We moeten nadenken over een nieuw logistiek model.” Want die inefficiëntie van bezorging aan huis kan ook anders. Waarom combineren we de reis die een pakketje maakt niet met onze eigen reis? Hij laat een popup-versie zien van een opslagplaats met kluisjes, een zogenaamde servicehub. Consumenten kunnen hun pakketjes er zelf ophalen, maar ze kunnen ook een fietskoerier vragen om ze alsnog thuis te laten bezorgen. In plaats van tien busjes van verschillende providers gaat alleen een fietskoerier de stad in.

“De wereld is aan het veranderen,” zegt Tuinhout. “Wij moeten zorgen voor zero emissie. Daarom zet je er een hub tussen, een nieuw logistiek. Wil je wel je pakketjes aan huis laten afleveren dan zorg je dat alles gebundeld en in één keer wordt afgeleverd.” Maar dan moet je wel bereidt zijn daar wat voor te betalen. Uniek aan het concept is dat het een ‘white label’ is, ze zijn dus niet aan een bezorgdienst gebonden.

Publiek-private samenwerking

Afgelopen jaar zat EVAnet in een versnellingsprogramma dat werd gefinancierd door de provincie Noord-Holland. Tuinhout heeft gezien hoe belangrijk de publiek-private samenwerking is. “Ik heb veel ambtenaren gesproken die enthousiast zijn over wat we doen en ons konden helpen met het vinden van de juiste locaties voor onze hubs.”

 

Renske Jonkman
Voeg toe aan selectie