Workshops

Regels moeten vóór ons werken

Europese regels drijven ondernemers en burgers, maar ook provincies soms tot waanzin. Waar kun je dan terecht met je feedback? Daar gaat het in de workshop Een kleine bescheiden unie over.

Eerst maar eens een paar voorbeelden. Daarvoor is ondernemer Frans Huijbregts uitgenodigd, van de Huijbregts Groep. Zijn bedrijf verwerkt poeders voor de levensmiddelenindustrie. Neem de fipronilcrisis in 2017, toen bleek dat er in eieren veel meer van de stof fipronil zat dan toegestaan. "Alle landen reageerden daar anders op. We misten regie vanuit Europa. Ik maak me daardoor zorgen over wat er gebeurt als er straks écht een crisis komt, waar mensen bij bosjes neervallen." 

Bij de bouw van een fabriek in Spanje liep Huijbregts ook tegen tal van obstakels aan. "In Spanje blijken ze de regels heel anders te interpreteren dan hier," zegt hij. "We moeten per se sprinklers installeren, maar poeders blussen met water is het domste wat je kunt doen als er brand uitbreekt." 

Botsende criteria, procedures en deadlines

Fenna Pols kent ook genoeg van dit soort voorbeelden. Ze is directeur van het Kenniscentrum Europa Decentraal en heeft als motto: regels moeten voor ons werken. "Je ziet vaak dat organisaties met verschillende sets Europese regels te maken hebben. Vaak botsen dan de criteria, de procedures en de deadlines. Hierover kunt u aan Brussel feedback geven. Timmermans kan die informatie gebruiken om de regelgeving te verbeteren."

Pols is lid van het door Frans Timmermans in het leven geroepen platform REFIT, dat slechte regelgeving op de agenda van de Europese Commissie probeert te krijgen.  Andere leden zijn bijvoorbeeld de chemische industrie, maar ook het onderwijs en consumentenorganisaties.

Lange trajecten

Het platform bestudeert alle suggesties en beoordeelt welke zij meeneemt in adviezen aan de Europese Commissie. Pols: "De Europese Commissie moet echt iets doen met wat wij aandragen, daar bevragen wij ze ook kritisch op. Soms zijn het lange trajecten, maar het helpt wel. Er zijn al heel wat punten overgenomen op deze manier." 

Ook ideeën voor betere regels? Burgers en organisaties — dus ook provincies — kunnen hun suggesties hier indienen.”

Mirjam Streefkerk
Voeg toe aan selectie