Bustour

Schoon water uit de uitlaat

Met een bus van Qbuzz naar de Natuurtop
Voor wie na afloop van het IPO Jaarcongres naar de Natuurtop wil, kan zich duurzaam verplaatsen. Wel zo toepasselijk. Voor de Martinikerk staat een waterstofbus van Qbuzz klaar die richting de Zernike Campus Groningen, de locatie van de Natuurtop, vertrekt.

“Alles wat uit de uitlaat van deze bus komt, is water. Heel schoon water,” vertelt Wim van der Poel van Qbuzz. “Schoner dan uit de kraan, want het bevat geen enkele toevoeging.”
De waterstofbus is een zero-emissie-bus. “Onder druk van 300 bar wordt waterstof getankt, vervolgens zet een brandstofcel in de bus waterstof om in elektriciteit. De bus kan 300 tot 400 kilometer rijden voordat er weer getankt moet worden. Ter vergelijking: met een elektrische bus kun je 100 tot 120 km rijden voordat ‘ie weer aan de oplader moet.”

Qbuzz is bezig met een grote duurzaamheidstransitie. Van der Poel vertelt er enthousiast over. Vanaf 15 december gaat een nieuwe concessieperiode voor Qbuzz in, wat betekent dat de stad- en streekbussen van dit bedrijf ook de komende 10 jaar door Groningen en Drenthe rijden. Het begin van de nieuwe periode gaat gelijk op met de transitie.
“We gaan op 15 december van 12 elektrische naar 164 elektrische bussen. De dieselbussen, circa 230 exemplaren, gaan over op de duurzame brandstof HVO (Hydotreated Vegetable Oil). Van de waterstofbussen hebben we er nu nog 2, maar eind 2020 zijn dat er 20.”

De bezoekers van de Natuurtop rijden met de waterstofbus dus eigenlijk de toekomst in van het busvervoer in Groningen en Drenthe.

Willem Claassen
Voeg toe aan selectie