Workshop

'Sneak preview' in Groningens nieuwe pronkjuweel

Workshop: Economische impact nieuwbouw Groninger Forum
Als bezoeker van het IPO Jaarcongres kun je het niet over het hoofd gezien hebben: het Groninger Forum, pal naast de Martinikerk. Het gebouw is het pronkstuk van het nieuwe Groningse stadshart, dat de economie van zowel stad als provincie een impuls moet geven.

De officiële opening van het Groninger Forum is pas op 29 november. En dus behoren de deelnemers aan de workshop ‘Economische impact nieuwbouw Groninger Forum’ tot een select gezelschap. Zij mogen vandaag het gebouw al betreden. 

"Pas op, er wordt nog volop gewerkt", kondigt directeur Dirk Nijdam aan, voordat de rondleiding begint. Hij wijst op de kabels die nog uit de muur steken en op het bouwstof op de grond. "Normaal gesproken zijn een helm en schoenen met stalen neuzen verplicht, maar vandaag maken we een uitzondering". De rondleiding kan rekenen op zo'n dertig belangstellenden. Er zitten opvallend veel Groningers tussen, die waarschijnlijk erg nieuwsgierig zijn naar hoe 'hun' Forum er van binnen uitziet.

Het spectaculaire gebouw huisvest drie evenement- en expositieruimtes, vijf bioscoopzalen, een grand café, een café restaurant, een museum, de bibliotheek en de VVV. Het Forum moet de openbare ruimte in de stad opwaarderen en een publiekstrekker worden. Met alle spinoff-effecten van dien: bezoekers van het Forum verblijven in de stad en besteden daar geld, zo luidt de verwachting. 

Ook de provincie is nauw bij het project betrokken, vertelt Hans Popken van de provincie Groningen. "Wij hebben een behoorlijk bedrag geïnvesteerd. Als de stad het goed doet, doet de provincie het namelijk ook goed. Ruim de helft van de inwoners van de provincie Groningen werkt in de stad. Met het Forum hopen we dus niet alleen de economische structuur van de stad, maar ook die van de provincie te versterken." 

Bert Popken, broer van Hans en concerndirecteur van de gemeente Groningen, vertelt in een van de bioscoopzalen hoe het Forum tot stand gekomen is. "Het verhaal begint eigenlijk in de Tweede Wereldoorlog, toen een groot deel van de Grote Markt sneuvelde en opnieuw opgebouwd moest worden. Sindsdien is er vaak gekeken wat er met dit stukje stad moet gebeuren". De bouw ging niet vanzelf, legt hij uit. Zo was de financiering een probleem. "De provincie wilde eerst niet bijdragen en ook in de gemeenteraad was er discussie. Daarnaast heeft de aardbeving in Huizinge in 2012 ervoor gezorgd dat de bouw een tijdje stillag".

De rondleiding geeft een mooie indruk van hoe het Groninger Forum er straks uit komt te zien. Een van de hoogtepunten is de bovenste verdieping, waar een bar met een dakterras komt, met uitzicht over de stad. Het terras is helaas nog niet te betreden, mede vanwege het slechte weer. Nijdam: "Dat houden jullie van mij tegoed. Maar dan is er ook een goede reden om nog een keer terug te komen!

Nadap Pieter
Voeg toe aan selectie