Workshop

Snel als het licht: fotonica

Workshop: Fotonica; de sleutel naar nieuwe technologieën?
Fotonica is de sleuteltechnologie voor de toekomst als het aan het kabinet ligt. Want deze fotonica helpt ons energieverbruik drastisch te verminderen en data-overdracht te versnellen. Waarom zou de provinciale overheid in zo’n technologie investeren?

Een optische chip die werkt met licht, en waarmee heel veel apparaten verbonden zijn met het internet. Wereldwijd zijn er meer dan honderd miljard toepassingen. Als geïntegreerde fotonica zijn belofte waarmaakt, kan het ons helpen om ons energieverbruik drastisch te verminderen en data-overdracht net zo drastisch te versnellen. Maar dat is niet waar de workshop vandaag over gaat. Want een interessantere vraag is: waarom zou een provinciale overheid in zo’n technologie investeren? 

Op het scherm van workshopleider Joep Brouwers staat groot: If you want to go fast, go alone. If you want to far, go together. “De drie betrokken provincies bij deze nieuwe technologie van fotonica zijn behoorlijk industrieel,” legt Brouwers uit. “Er is veel maakindustrie en er zijn twee technische universiteiten. Brabant bijvoorbeeld, is groot in de semicon-industrie, de productie van chips door bedrijven als ASML en NXP. We veronderstellen dat de bedrijven die daarin de top zijn het niet altijd zo goed blijven doen, simpelweg omdat er nieuwe, concurrerende technologieën bijkomen.” 

Duw in de rug
“Op basis van internationale samenwerking moet fotonica wereldspeler worden,” meent Brouwers. Een statenlid van de provincie Groningen zegt: “Ik vind technologische ontwikkelingen heel interessant. Als je bepaalde technologische ontwikkelingen wil dan heb je dat duwtje nodig van de provincie.” Iemand anders zegt: “Met experimentele technologie is het vaak het verhaal dat de provincie investeer, en, technologie wordt opgekocht. Maar uiteindelijk worden die succesvolle startups vaak weggekocht. Die vraag moeten we wel beantwoorden. Hoe zorgt je dat renovatie ook landt?”

Dus staan provincies voor de vraag: hoe hou je die kennis hier? Een Statenlid merkt op: “Tijdens de goldrush werd het meeste geld verdiend door degenen die scheppen verkochten, niet de gouddelvers. Wij, als Hollanders, zijn wereldleiders op basis van equipment, en dat is cruciaal voor deze technologie. De expertise die we hebben blijft hier. De wortels voor deze technologie, daar zit geschiedenis van 30 jaar, je moet blijven investeren in de technologie ontwikkeling zelf, dat begint bij de universiteit.” 

Renske Jonkman
Voeg toe aan selectie