Pitches

Tovertafel voor dementie

Hoe haal je mensen met dementie uit hun apathie? De Tovertafel - een uitvinding van het Utrechtse Active Ceus - zorgt dat patiënten weer reageren op prikkels. Een speelse, interactieve lichtprojectie voor mensen met een cognitieve beperking.

In Nederland wonen bijna driehonderdduizend mensen met dementie in een verpleeghuis. En de komende decennia stijgt dit aantal alleen maar. Paul Hofstede ontwikkelde daarom spellen voor mensen met cognitieve beperkingen, zoals dementie. “Naarmate de fase van dementie toeneemt reageren wij minder op prikkels,” zegt Hofstede. “In het verpleeghuis ziet u nog weleens dat daar mensen in huiskamer strak voor zich uitkijken en weinig doen.” Terwijl de hoeveelheid prikkels van de televisie zo groot is dat ze daar niet op reageren, zocht Hofstede samen met zijn collega’s naar een hoeveelheid prikkels dat precíes groot genoeg is dat ze erop reageren. De oplossing? De Tovertafel.

“De spellen zijn zo samengesteld dat ze wel in actie moéten komen,” zegt Hofstede. Hij laat een filmpje zien van zo’n Tovertafel. Ouderen maar ook jongeren grijpen naar digitale afbeeldingen van bladeren en bloemen. Ze lachen en leven zichtbaar op. “Met zo’n serious game als de Tovertafel zien we dat mensen weer in actie komen, ze gaan aan de slag met die spellen.” Volgens Hofstede bevat het spel precies genoeg prikkels. “Ze zien weer hun omgeving, gaan in gesprek met elkaar, en dat voor mensen met tweede en derde graad dementie.” 

De Tovertafel is slechts viereneenhalf jaar oud, maar al in acht Europese landen actief. In de opstartfase kregen ze hulp van de provincie Utrecht. Op dit moment is Active Ceus bezig met het afronden van een contract in Australië. “Onze basis is het creëren van geluksmomenten,’ zegt hij en lacht. “Ons streven is tien miljoen geluksmomenten per dag realiseren.”

Renske Jonkman
Voeg toe aan selectie