Workshop

Van logistiek medewerker naar installateur

Workshop: Talent in beweging
In de workshop ‘Talent in beweging’ vertelt Jacques Heuschen van de provincie Limburg over de het experiment ‘Intersectorale mobiliteit’, waarbij zo’n twintig Limburgers naar werk in een andere sector worden begeleid.

Stappenplan Intersectorale mobiliteit
Tegen het einde van de workshop deelt Jacques Heuschen zijn ‘Stappenplan Intersectorale mobiliteit’ met de workshopdeelnemers. Het beschrijft in 10 stappen hoe provincies intersectorale mobiliteit kunnen aanjagen. “De stappen in dit plan zijn anders dan hoe ik het zelf ooit aanpakte. Ik heb onderweg veel geleerd van de uitvoering.” 

Er moet aan zoveel knoppen gedraaid worden dat tijd nemen en ideeën inmasseren bij betrokken partijen echt nodig is.

Squeezing in the middle
In anderhalf uur neemt Jacques Heuschen zijn publiek mee in de do’s en don’ts van het project waarbij Limburgers naar werk in andere sectoren worden begeleid. ‘Squeezing the middle’, noemt hij het: de situatie dat het middensegment op de arbeidsmarkt het steeds moeilijker krijgt. Bij banken, bij gemeenten en bij verzekeraars wordt steeds meer werk geautomatiseerd. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling, om daarmee je wendbaarheid en weerbaarheid te vergroten. Een leven lang leren, een leven lang jezelf ontwikkelen wordt dus steeds belangrijker.

Over sectorgrenzen heen kijken
Vrijwel elke branche heeft een Onderwijs- en Ontwikkelfonds. Dit fonds richt zich vaak vooral op de eigen sector, legt Heuschen uit. "Voor ons experiment hebben wij onderzocht welke fondsen bereid zijn om over die sectorgrenzen heen te kijken en te investeren in het overstappen van mensen naar een andere branche." 

De Provincie Limburg vond vier O&O-fondsen bereid te experimenteren met een deel van het opleidingsbudget en ook het UWV en de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg werken mee. Het experiment begeleidt in totaal twintig mensen. Iemand die werkzaam was in de logistiek wordt bijvoorbeeld opgeleid tot installateur.

Succesverhalen
In een aantal inspirerende video’s zien we zowel bedrijven als werknemers die positief zijn over het project. Toch deelt Heuschen ook de stappen die minder makkelijk verliepen. “Er moet aan zoveel knoppen gedraaid worden dat tijd nemen en ideeën inmasseren bij betrokken partijen echt nodig is. Relatiemanagement is belangrijk. Vergeet bijvoorbeeld de vakbonden niet.” Volgens Heuschen zijn met name de werkgevers maatgevend voor het succes. Zijn open en eerlijke verhaal wordt door workshopdeelnemers gewaardeerd. “Fijn dat je een realistisch verhaal schetst zodat we kunnen leren van jouw leermomenten” zegt een van hen. De deelnemers kunnen na het verhaal van Jacques binnen hun eigen provincie aan de slag met het stappenplan van de provincie Limburg.

Ellen Brunninkhuis
Voeg toe aan selectie