Opening

Welkom in Brussel

Theo Bovens met een selfiestick. Dat is toch een beeld dat op het netvlies blijft kleven. Dag twee van het IPO Jaarcongres is begonnen.

Er zijn dit jaar buitengewoon veel aanmeldingen. Zeker de Statenleden zijn goed vertegenwoordigd, meldt dagvoorzitter en gedeputeerde van de provincie Utrecht Mariëtte Pennarts. Met vrolijk gekleurde kaartjes in de hand heet zij het grote, diverse gezelschap welkom. Op de zesde verdieping is de opening te volgen op schermen. En hoe gaat het met de bezoekers aan de zijkant van de grote zaal? Er gaan duimen de lucht in.

Dagvoorzitter Mariëtte Pennarts

Optimistisch over de toekomst

Ook bijzonder aan dit congres: we zijn voor de eerste keer in Brussel, het bestuurlijk en luid kloppend hart van Europa. Daar betreedt Karl-Heinz Lambertz, voorzitter van het Europees Comité van de Regio's (CvdR) het podium.

We hebben invloed op de toekomst, verzekert hij ons. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden en Europa is noodzakelijk. We moeten – en kunnen – de kloof overbruggen.

Samenwerking tussen lokale en regionale overheden en Europa is noodzakelijk. We moeten – en kunnen – de kloof overbruggen.

Uit een raadpleging van burgers voor het programma “Nadenken over Europa” volgden twee belangrijke inzichten. Ten eerste: mensen zijn geïnteresseerd in Europa, maar sceptisch over de EU. Ten tweede: burgers hebben het meeste vertrouwen in lokaal en regionaal bestuur. Aan de CvdR de taak een infrastructuur aan te leggen tussen stad, provincie en Brussel. Een structurele dialoog, op alle punten in het beleidsvormingsproces.

De achtste Europese Top van regio's die volgend jaar in Boekarest plaatsvindt, kan ons een stap verder brengen, besluit Lambertz.

Verkiezingen

In 2019 staat er hoe dan ook veel te gebeuren. De Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden in maart, de Europese Parlementsverkiezingen in mei. “Kijk elkaar nog maar eens goed aan,” drukt Mariëtte Pennarts ons nog op het hart. “Volgend jaar kan dit gezelschap er heel anders uitzien.”

Kijk elkaar nog maar eens goed aan. Volgend jaar kan dit gezelschap er heel anders uitzien.

Des te mooier dat het IPO u dit live gemaakte magazine cadeau doet. Voor nu u – geïnspireerd en wel – weer uit Brussel bent vertrokken.

Elske van Lonkhuijzen
Voeg toe aan selectie